knæ forstuvning guide – årsager, symptomer og behandlingsmuligheder

Hvad er det?

En knæ forstuvning er en skade af de ledbånd, hårde bånd af fibrøst væv, der forbinder knoglerne i øvre og nedre ben på knæleddet. Knæleddet har fire store ledbånd .; Forreste korsbånd (ACL) – ACL og bagerste korsbånd (PCL) bro indersiden af ​​knæleddet, der danner et “X” mønster, der stabiliserer knæet mod front-to-back og back-to-front kræfter. ACL forstuvninger typisk under en af ​​følgende knæ bevægelser: en pludselig stop, et twist, pivot eller retningsændring ved samlingen, ekstrem overstraightening (hyperekstension), eller en direkte indvirkning på ydersiden af ​​knæet eller underbenet. Disse skader ses blandt sportsfolk i fodbold, basketball, fodbold, rugby, brydning, gymnastik og skiløb .; Bagerste korsbånd (PCL) – PCL arbejder med ACL at stabilisere knæet. Det oftest forstuvninger på grund af en direkte indvirkning på forsiden af ​​knæet, såsom ramme knæet på instrumentbrættet i en bilulykke eller lander hårdt på et bøjet knæ under sport. I atleter, PCL skader er mest udbredt blandt dem, der spiller fodbold, basketball, fodbold og rugby .; Mediale kollaterale ligament (MCL) – MCL understøtter knæet langs indersiden af ​​benet. Ligesom ACL, kan MCL blive revet af en direkte sidelæns slag på ydersiden af ​​knæet eller lavere ben, den slags slag, der kan ske i fodbold, fodbold, hockey og rugby. MCL kan blive skadet af en alvorlig knæ twist under skiløb eller brydning, især når et fald vrider underbenet udad, væk fra den øvre ben .; Lateral kollaterale ligament (LCL) – The LCL understøtter den udvendige side af knæet. Det er den mindst sandsynlige knæ ligament der skal forstuvet fordi de fleste LCL skader er forårsaget af et slag på indersiden af ​​knæet, og dette område normalt er afskærmet med det modsatte ben.

Symptomer

Symptomer på et knæ forstuvning varierer afhængigt af den specifikke ledbånd, der er revet; ACL Forstuvning; En pop inde i dit knæ på tidspunktet for skaden; Betydelig knæ hævelse inden for et par timer efter skaden; Svær knæsmerter der forhindrer dig i fortsat deltagelse i din sport; Sort-blå misfarvning omkring knæet; Knee ustabilitet – følelsen af, at din skadede knæ vil spænde eller give ud, hvis du forsøger at stå

Diagnose

Din læge vil gerne vide præcis, hvordan du såre dit knæ. Han eller hun vil spørge om

Hvor længe varer det?

Hvor længe et knæ forstuvning varer afhænger af typen af ​​knæ forstuvning, sværhedsgraden af ​​din skade, dit rehabiliteringsprogram og de typer af sport, du spiller. Generelt mildere Grade I og Grade II MCL eller LCL forstuvninger heler inden for 2 til 4 uger, men andre typer af knæ forstuvninger kan tage 4 til 12 måneder.

Hvordan undgår jeg at denne helbredstilstand

For at undgå sport-relaterede knæ skader, kan du

Sådan behandler denne helbredstilstand

Hvis du har en Grade I eller klasse II knæ forstuvning, din læge vil sandsynligvis anbefale, at du følger den RICE reglen

Hvornår skal besøge lægen

Hvis du kommer til skade dit knæ, ringe til din læge for at anmode om et presserende evaluering, hvis knæet

Prognose

Omkring 90% af personer med ACL skader og 80% med PCL skader kan forvente en fuld helbredelse efter korrekt behandling og en god fysisk terapi program. Næsten alle mcl forstuvninger og de fleste LCL forstuvninger har en fremragende prognose.