irritabel tyktarm behandlinger og præparater

Fordi det ikke er klart, hvad der forårsager irritabel tyktarm, behandling fokuserer på lindring af symptomer, så du kan leve så normalt som muligt.

I de fleste tilfælde kan du med held styre milde tegn og symptomer på irritabel tyktarm ved at lære at håndtere stress og foretage ændringer i din kost og livsstil. Prøv at undgå fødevarer, der udløser dine symptomer. Også forsøge at få nok motion, drikke masser af væske og få nok søvn.

Medicin specifikt til IBS

Hvis dine problemer er moderat eller svær, kan du brug for mere end livsstilsændringer. Din læge kan foreslå medicin.

kostændringer

Medicin

Antidepressiv medicin. Hvis dine symptomer omfatter smerter eller depression, kan din læge anbefale en tricykliske antidepressive eller en selektiv serotonin reuptake inhibitor (SSRI). Disse medikamenter hjælpe med at lindre depression samt inhibere aktiviteten af ​​neuroner, der styrer tarmene.

Hvis du har diarré og mavesmerter uden depression, kan lægen foreslå en lavere end normalt dosis af tricykliske antidepressiva, såsom imipramin (Tofranil) eller nortriptylin (Pamelor). Bivirkninger af disse lægemidler omfatter døsighed og forstoppelse. SSRI, såsom fluoxetin (Prozac, Sarafem) eller paroxetin (Paxil), kan være nyttige, hvis du er deprimeret og har smerter og forstoppelse.

To medicin er i dag godkendt til bestemte tilfælde af IBS

Alosetron (Lotronex). Alosetron er designet til at slappe af tyktarmen og langsom bevægelse af affald gennem den nedre tarm. Food and Drug Administration (FDA) fjernet det fra markedet for en tid, men har siden tilladt alosetron at blive solgt igen.

Dog kan alosetron kun ordineres af læger indskrevet i et særligt program, og er beregnet til svære tilfælde af diarré-fremherskende IBS hos kvinder, der ikke har reageret på andre behandlinger. Alosetron er ikke godkendt til brug af mænd. Det har været forbundet med sjældne, men vigtige bivirkninger, så det bør kun overvejes, hvis andre behandlinger ikke lykkes.