interstitiel lungesygdom

Interstitiel (i-tur-stish-ul) lungesygdom beskriver en stor gruppe af lidelser kendetegnet ved progressiv ardannelse i lungevævet mellem og støtte luftsække. Den ardannelse forbundet med interstitiel lungesygdom kan forårsage progressiv lunge stivhed, i sidste ende påvirker din evne til at trække vejret og få nok ilt ind i din blodbanen.

Interstitiel lungesygdom kan bredt inddeles i kendte og ukendte årsager. Almindelige kendte årsager omfatter autoimmune eller reumatologiske sygdomme, erhvervsmæssige og organiske engagementer, medicin og stråling. Interstitiel lungesygdom af ukendt årsag er domineret af idiopatisk lungefibrose, en specifik og progressiv fibrotisk lungesygdom, efterfulgt af idiopatisk interstitielle lungebetændelser, såsom ikke-specifik interstitiel pneumoni (NSIP), og sarcoidose.

Når lunge ardannelse sker, er det normalt irreversible. Medicin kan bremse skaderne af interstitiel lungesygdom, men mange mennesker aldrig genvinde fuld udnyttelse af deres lunger. Lungetransplantation er en mulighed for nogle mennesker, der har forværrede interstitiel lungesygdom trods behandling.

De primære tegn og symptomer på interstitiel lungesygdom omfatter

Ved den tid, der optræder symptomer, måske allerede har fundet sted uoprettelige lungeskader. Ikke desto mindre er det vigtigt at se din læge ved det første tegn på vejrtrækningsproblemer. andre end interstitiel lungesygdom Mange forhold kan påvirke dine lunger, og få en tidlig og præcis diagnose er vigtig for korrekt behandling.

Hvornår skal se en læge

Interstitiel lungesygdom kan opstå, når en skade på dine lunger udløser en unormal helbredende reaktion. Normalt din krop genererer den helt rigtige mængde af væv til at reparere skader. Men i interstitiel lungesygdom, reparationsprocessen går galt og vævet omkring luftsække (alveoler) bliver arret og fortykket. Det gør det sværere for ilt at passere ind i blodbanen.

Arbejds- og miljømæssige faktorer

Interstitiel lungesygdom kan udløses af mange ting – herunder autoimmune sygdomme, udsættelse for organiske og uorganiske stoffer i hjemmet eller på arbejdspladsen, medicin, og nogle former for stråling. I nogle tilfælde er årsagen er ukendt.

Lang tids udsættelse for en række organiske og uorganiske materialer og agenter kan skade dine lunger. disse omfatter

Mange lægemidler kan skade dine lunger, især

Nogle mennesker, der har strålebehandling for lunge- eller brystkræft viser tegn på lunge skader måneder eller nogle gange år efter den første behandling. Sværhedsgraden af ​​skaden afhænger

Medicin og stråling

Lungeskader kan være forbundet med følgende autoimmune sygdomme

Efter omfattende evaluering og test, kan en udtrykkelig årsag ikke findes. Lidelser uden kendt årsag er samlet under betegnelsen idiopatisk interstitiel lungebetændelser, som er vævsbaseret klassifikationer.

Faktorer, der kan gøre dig mere modtagelig for interstitiel lungesygdom omfatter

Interstitiel lungesygdom kan føre til en serie af livstruende komplikationer, herunder

Du vil sandsynligvis først bringe dine symptomer opmærksom på din familie læge. Han eller hun kan henvise dig til en pulmonologist – en læge, der har specialiseret sig i lungesygdomme. Testning omfatter normalt en række blodprøver, en CT-scanning af brystet og lungefunktion.

Medicinske tilstande

Før din udnævnelse, kan du skrive en liste, der besvarer følgende spørgsmål

Hvis din praktiserende læge havde en kiste X-ray gjort som en del af din første evaluering, bringe det med dig, når du ser en pulmonologist. Det vil hjælpe den pulmonologist stille en diagnose, hvis han eller hun kan sammenligne en gammel kiste X-ray med resultaterne af en aktuel X-ray. Den faktiske røntgenbillede er vigtigere for din læge, end det er alene i rapporten. CT-scanninger af brystet også kan have været gjort, og dem bør også anmodet om.

Din læge vil gøre en grundig historie og undersøgelse, og se vigtige test, du måtte have havde gjort før dit besøg. Hvis det er nødvendigt, kan lægen få yderligere røntgenbilleder, blod arbejde eller vejrtrækning test, og måske diskutere med dig mulighed for at opnå en vævsprøve.

Identifikation og bestemmelse af årsagen til interstitiel lungesygdom kan være udfordrende. En del af lidelser kan falde ind under denne brede kategori. Desuden kan de tegn og symptomer på en bred vifte af medicinske tilstande efterligne interstitiel lungesygdom, og lægerne skal udelukke disse ud inden der træffes en endelig diagnose. Nogle af de følgende tests kan være nødvendig.

Ofte kan lungefibrose defineres bedre ved at undersøge en lille mængde af lungevæv (biopsi) i et laboratorium. Den vævsprøve kan opnås på en af ​​disse måder

Lungen ardannelse, der forekommer i interstitiel lungesygdom er ofte irreversibel og behandling vil ikke altid være effektiv i at stoppe den ultimative progression af sygdommen. Nogle behandlinger kan forbedre symptomer midlertidigt eller langsomme fremskridt sygdom. Andre bidrage til at forbedre livskvaliteten. Fordi mange af de forskellige typer af ardannelse lidelser har ingen godkendte eller dokumenterede behandlingsformer, kan kliniske studier være en mulighed for at modtage en eksperimentel behandling.

Hvad du kan gøre

Afhængigt af den underliggende årsag til interstitiel lungesygdom, behandlinger falder i to kategorier: antiinflammatoriske eller anti-fibrotics. Interstitiel lungesygdom, som har en kendt inflammatorisk eller autoimmun proces kan opnå indledende antiinflammatoriske eller immunosuppressing medicin. Hvis der er en kendt eksponering, undgå tilskyndelse middel er et første skridt til behandling. Specifikt for idiopatisk lungefibrose, er der to medikamenter nu tilgængelige for en opbremsning af ardannelse processen. Din læge kan arbejde sammen med andre læger, såsom en reumatolog eller kardiolog, for at optimere din omsorg.

Brug ilt kan ikke stoppe lungeskade, men det kan

Hvad de kan forvente fra din læge

Du er mest tilbøjelige til at modtage ilt, når du sover eller motion, selv om nogle mennesker kan bruge det runde-the-clock.

Lungetransplantation kan være en mulighed for sidste udvej for mennesker med svær interstitiel lungesygdom, der ikke har nydt godt af andre behandlingsmuligheder.

At være aktivt involveret i din egen behandling og opholder sig så sundt som muligt er afgørende for at leve med interstitiel lungesygdom. Derfor er det vigtigt at

At leve med en kronisk lungesygdom er følelsesmæssigt og fysisk udfordrende. Dine daglige rutiner og aktiviteter kan være nødvendigt at justere, undertiden radikalt, som åndedrætsbesvær forværres eller behov for sundhedspleje tager prioritet i dit liv. Følelser af frygt, vrede og sorg er normale, som du sørger for tab af dit gamle liv og bekymre sig om, hvad der bliver det næste for dig og din familie.

Del dine følelser med dine kære og din læge. Taler åbent kan hjælpe dig og dine kære klare de følelsesmæssige udfordringer i din sygdom. Desuden vil klar kommunikation hjælpe dig og din familie plan effektivt til dine behov, hvis din sygdom skrider frem.

Du kan også ønsker at overveje at deltage i en støttegruppe, hvor du kan tale med folk, der står over for udfordringer, der ligner din. Gruppemedlemmer kan dele mestringsstrategier, udveksle oplysninger om ny behandling eller blot lytte, som du udtrykke dine følelser. Hvis en gruppe er ikke for dig, kan du ønsker at tale med en rådgiver i en en-til-en indstilling.

Imaging tests

besøge din læge

Test af lungefunktionen

Lungevæv analyse

Medicin

Oxygen terapi

Kirurgi