immun trombocytopenisk purpura (ITP) vejledning – årsager, symptomer og behandlingsmuligheder

Hvad er det?

Immun trombocytopenisk purpura (ITP), også kendt under det kortere navn Immune Trombocytopeni (samme forkortelse ITP), kan forstås ved at se på de tre begreber, der udgør dens navn; Immune indikerer, at sygdommen er forårsaget af immunsystemet, hvilket gør celler og antistoffer, som angriber personens egne blodplader – de dele af blodet, der hjælper blodet til at størkne .; Trombocytopenisk betyder, at sygdommen er relateret til lave niveauer af thrombocytter, et andet navn for blodplader. Blodplader produceres i knoglemarven (den centrale foring af knoglerne). Kroppen har brug for et tilstrækkeligt antal fungerende blodplader til at tillade blodet til at størkne og begrænse blødning, hvis du er skåret eller opleve andre former for traumer .; Purpura betyder, at sygdommen frembringer en rød eller lilla udslæt, der er forårsaget af blødning under huden. Dette er kun en manifestation af sygdommen

Symptomer

ITP ikke forårsager symptomer, så længe din trombocyttallet stadig over 50.000, som normalt er nødvendige for at forhindre unormal blødning minimum. Ved lavere blodpladeniveauer, kan ITP forårsage forskellige symptomer, afhængigt af typen af ​​ITP .; Nogle gange er den eneste symptom er fremkomsten af ​​bittesmå lilla pletter, der dukker op på den nedre ben. De kaldes petekkier. Disse er lokalisere størrelse ophobninger af blod under huden forårsaget af utætte små blodkar .; Ved meget lave blodplader, kan ITP forårsage forskellige symptomer, afhængigt af typen af ​​ITP .; Akut ITP – Symptomerne begynder normalt brat. Hos børn kan aftrækkeren være en virusinfektion, med ITP symptomer optræder en til tre uger efter infektionen har fortaget. Hos voksne kan den udløsende faktor for akut ITP ikke være indlysende .; Det første tegn på sygdommen kan være en rød eller lilla hududslæt på benene eller unormale blå mærker efter kun mindre traumer. Der kan også være små områder af blødning eller “blod vabler” på overfladen af ​​læber eller tandkød, og hyppige eller alvorlige næseblod. Bortset fra disse symptomer, barnet eller person sædvanligvis forekommer normal og aktiv .; Vedvarende eller kronisk ITP – En typisk patient med vedvarende eller kronisk ITP er en voksen kvinde, der har haft intermitterende episoder af uforklarlige blå mærker, nedskæringer, der har tendens til at helbrede langsomt og sive blod, forlænget blødning efter tandudtrækninger og usædvanligt lange eller kraftige menstruationer.

Diagnose

Det er vigtigt, at du fortæller din læge om al receptpligtig og nonprescription medicin, naturlige eller naturlægemidler, som du eller dit barn tager. Lægen vil undersøge dig eller dit barn med særlig vægt på eventuelle udslæt, områder af blå mærker, siver nedskæringer eller andre tegn på unormal blødning. Din læge vil bestille en eller flere af de følgende tests

Hvor længe varer det?

Nyligt diagnosticeret (akut ITP) varer i tre måneder eller mindre, med 75% af børnene komme på egen hånd inden for to til tre måneder. Vedvarende og kronisk ITP tendens til at komme og gå over mange år.

Hvordan undgår jeg at denne helbredstilstand

Der er ingen måde at forhindre ITP. Hvis et stof har forårsaget den betingelse, vil du eller dit barn skal frem for at undgå stoffet.

Sådan behandler denne helbredstilstand

Behandling varierer afhængigt af, om ITP er akut, vedvarende eller kronisk

Hvornår skal besøge lægen

Ring til din læge, hvis du har haft episoder med unormal blødning, herunder let blå mærker, langvarig siver fra små nedskæringer, unormal menstruationsblødning, eller langvarig blødning efter mindre kirurgi eller tandbehandling.

Prognose

Hos børn, udsigterne for akut ITP er generelt meget god. Omkring 75% af patienterne kommer sig fuldstændigt inden for tre måneder, og omkring 80% komme inden for seks måneder. Mindre end 1% af børn med ITP udvikler blødning i kraniet. Kun en lille procentdel af børn gå på at udvikle kronisk ITP, og de fleste af disse børn ikke har alvorlige blødninger.