højt blodtryk farer: hypertension s virkninger på kroppen

Højt blodtryk er en risikofaktor for mere end hjertesygdom. Opdag, hvad komplikationer højt blodtryk kan forårsage.

Forhøjet blodtryk (hypertension) kan roligt skade din krop i årevis, før symptomerne udvikler sig. Venstre ukontrolleret, kan du afvikle med et handicap, en dårlig livskvalitet eller endda en fatal hjerteanfald. Heldigvis med behandling og livsstilsændringer, kan du styre din højt blodtryk til at reducere din risiko for livstruende komplikationer.

Her er et kig på komplikationer højt blodtryk kan forårsage, når det ikke kontrolleres effektivt.

Sunde arterier er fleksible, stærke og elastiske. Deres indvendige foring er glat, så blodet flyder frit, leverer vitale organer og væv med tilstrækkelige næringsstoffer og ilt. Hvis du har forhøjet blodtryk, det øgede pres af blod flyder gennem blodårerne gradvist kan forårsage en række problemer, herunder

Dit hjerte pumper blod til hele din krop. Ukontrolleret højt blodtryk kan skade dit hjerte i en række måder, såsom

Ligesom dit hjerte, din hjerne er afhængig af en nærende blodforsyning til at fungere korrekt og overleve. Men højt blodtryk kan forårsage flere problemer, herunder

Dine nyrer filtrere overskydende væske og affald fra blodet – en proces, der er afhængig af sunde blodkar. Forhøjet blodtryk kan skade både blodkarrene i og fører til nyrerne, der forårsager flere typer af nyresygdom (nefropati). Have diabetes foruden højt blodtryk kan forværre skaden.

Tiny, sarte blodkar leverer blod til dine øjne. Ligesom andre fartøjer, de også kan blive beskadiget af højt blodtryk

Selvom den manglende evne til at få og opretholde en erektion (erektil dysfunktion) bliver mere og mere almindeligt i mænd, som de fylder 50, er det endnu mere sandsynligt, hvis de har forhøjet blodtryk, også. Over tid, højt blodtryk skader foring af dine blodkar og forårsager blodårerne til at hærde og smalle (åreforkalkning), hvilket begrænser blodgennemstrømningen. Det betyder mindre blod er i stand til at strømme til penis. For nogle mænd, det nedsatte blodomløb gør det vanskeligt at opnå og opretholde erektioner – ofte omtalt som erektil dysfunktion. Problemet er ret almindelig, især blandt mænd, der ikke behandler deres høje blodtryk.

Kvinder kan have seksuel dysfunktion som en bivirkning af højt blodtryk, samt. Forhøjet blodtryk kan nedsætte blodgennemstrømningen til din vagina. For nogle kvinder, dette fører til et fald i seksuel lyst eller ophidselse, vaginal tørhed, eller svært ved at opnå orgasme. Forbedring ophidselse og smøring kan hjælpe. Ligesom mænd, kan kvinder oplever angst og forholdet spørgsmål grundet seksuel dysfunktion.

Højt blodtryk kan også påvirke andre områder af kroppen, hvilket fører til problemer som

Højt blodtryk er typisk en kronisk tilstand, der gradvist medfører skade over årene. I nogle tilfælde, selv om blodtrykket stiger så hurtigt og alvorligt, at det bliver en medicinsk nødsituation kræver øjeblikkelig behandling, ofte med hospitalsindlæggelse.

I disse situationer kan højt blodtryk forårsage

I de fleste tilfælde opstår disse nødsituationer, fordi højt blodtryk ikke er tilstrækkeligt kontrolleret.

besøge din læge